Zdrowie

Zdrowe produkty z oleju sojowego

Olej sojowy jest zwykle wytwarzany przez ekstrakcję, produkcja składa się z kilku etapów. Soja jest najpierw czyszczona, suszona i odtłuszczana przed ekstrakcją.

Łuski sojowe należy usunąć, ponieważ pochłaniają olej i dają mniejszą wydajność. Łuszczenie odbywa się poprzez mechaniczne oddzielenie łusek i spękanych nasion soi. Soja jest również podgrzewana do około 75 ° C w celu koagulacji białek sojowych, aby ułatwić ekstrakcję oleju. Aby wydobyć olej, najpierw soję kroi się w płatki, które umieszcza się w ekstraktorach. Płatki pozostałe po ekstrakcji zawierają tylko około 1% oleju sojowego i są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt gospodarskich lub do produkcji produktów spożywczych, takich jak białko sojowe. Bardzo trudne jest namówienie dzieci i młodzieży do zdrowej żywności. Rośnie w zastraszającym tempie liczba dzieci z otyłością. Dzieje się tak dlatego, że dzieci mniej teraz biegają i grają w piłkę, a więcej czasu spędzają przed telewizorem i komputerem. Prowodyrem takiej skali tego zjawiska są także sklepiki szkolne i automaty ze słodyczami i napojami gazowanymi. Wszelkie słodycze powinno się zamieniać dzieciom na batoniki zbożowe, jogurty i owoce. Niska jest także świadomość nie tylko dzieci, ale i rodziców, jak ważna jest zdrowa żywność.

Dzieci się od nich uczą więc należałoby od rodziców właśnie zmieniać nawyki żywieniowe. O dobrą figurę dbają najczęściej kobiety. Najczęściej stosują przyśpieszone diety przed ważnymi uroczystościami, czy wakacjami. Kobiety powinny jednak pamiętać, że nieprawidłowe odchudzanie grozi wzrostem, a nie spadkiem wagi. Prowadzi to także do problemów ze zdrowiem. O prawidłowe odżywianie trzeba dbać cały czas, ruch jest nieodzownym elementem zgrabnej sylwetki. Dieta nie zawsze musi oznaczać odmawianie sobie wszystkiego, a jedynie dbanie szczegółowo o własny jadłospis. Zdrowa żywność i niekiedy suplement diety, ale jedynie pod postacią bezpiecznego preparatu pomoże w uzyskaniu wymarzonego wyglądu. Warto też pamiętać o zaletach stosowania produktów sojowych. Więcej informacji można znaleźć tutaj.